Recenzie NUNTĂ PE BANI- sau film pentru BANI?

Salutări, nuntașilor! După cum puteți vedea, a venit vremea să jucăm și la nunta lui Mirciulică! Pe bani sau nu, să le fie într-un ceas bun mirilor și hai să intrăm în horă!

Regizat de același Cristian Ilișuan și avându-l protagonist pe același Mircea Bravo, filmul a avut cu siguranță un buget mai mare decât precedentul, iar dacă la ”Mirciulică” încasările s-au ridicat la un milion și ceva, preconizăm că acum vor depăși cu vârf și îndesat 2 milioane!

Dacă vrei să vezi revizia video, dă-i play mai jos, dar dacă simți că vrei să faci puțin mușchi la degetul arătător, scroll on!

Poveste

Cristi Ilișuan, Mircea Popa, Cristi Ciui, Tibi Codorean…Nu vă speriați, nu am confundat site-ul cu pomelnicul pentru vii! Este lista scenariștilor de la ”Nuntă pe bani”.

Nu știm sigur dacă filmul acesta este continuarea de la ”Mirciulică” sau nu au nicio legătură unul cu altul, dar a rămas aproximativ aceeași echipă, cu excepția faptului că s-a schimbat iubita și locul de muncă.

Mircea este împreună cu iubita sa de 5 ani, iar săraca prinde buchete într-una, dar nu rămâne cu niciunul. Cei doi sunt la nunta unui prieten, când Mircea izbucnește într-o criză de nervi și postează pe Facebook să nu îl mai cheme nimeni la nunți, că el s-a săturat și ca să fie și treaba treabă, ia și 300 de lei din darul mirilor pentru cafeaua proastă servită. Are mulți susținători online ai revoltei, dar asta se va întoarce împotriva lui, când băgat într-o belea, se hotărăște să facă o nuntă-fulger pentru a scoate bani cât mai rapid.

Pe partea de scenariu, din păcate nu se vede nicio îmbunătățire de la filmul precedent. Acolo, deși povestea nu avea prea multă logică, măcar stătea ”în picioare”. Personajele sunt doar niște caricaturi care există doar datorită lui Mirciulică. Nu au vieți proprii și nu ies din arhetipurile de viperă, prost, cămătar sau șef nasol. Evoluția lor nu este semnificativă, nimic nu îi afectează, chiar și momentele care ar fi trebuit să fie emoționante, nu îi schimbă cu nimic. Dialogurile sunt parcă din alt Univers, cu glume introduse doar de dragul de a fi introduse și știu că gusturile nu se discută…dar nici măcar nu erau amuzante. Ritmul filmului a fost foarte scăzut, am simțit că au trecut 4 ore, nu doar o oră și asta pentru că sunt foarte multe plot-uri fără sens. În schimb, ce mi-a plăcut la film sunt temele și subiectele abordate și faptul că ideea este originală. Nu cred că am mai văzut pe ecran această idee.

În concluzie, scenariul primește un mare NU căci nu ai cum să o dai atât de tare în bară, mai ales după ce ai mai făcut un film.

Imagine & Sunet

Uite că la acest capitol, lucrurile încep ușor-ușor să meargă înspre bine. Mai îmbunătățim și noi câte ceva, mai scoatem câte ceva…important e că facem filme!

Pe partea de tehnic, lucrurile sunt mult mai clare și bine gândite. Pe partea vizuală, ce m-a deranjat cel mai mult a fost acel cadru de sus care…nu mi s-a părut necesar. Nu a adus nimic nou pe partea de imagine. Andrei Băltărețu aduce filmului mai mult contur și o cromatică justă în raport cu ce se întâmplă. Cât despre sunet…lucrurile sunt…cum să zic? Doar există. Bine că a cântat și un artist live! Cred că Daniel Soare putea să ”lumineze” mult mai mult partea de sunet, așa cum a făcut și la alte filme și scurtmetraje, la care chiar a fost nominalizat.

În concluzie, cred că dacă filmul avea poveste, chiar ar fi avut potențial.

Actorie

Filmul le are pe toate: glume, sărăcie, români, interlopi care își cumpără mașini SH de la bătrânici din Germania, rulate puțin-doar cât până la magazin și înapoi…dar nu avem actorie! Las’ că reglăm din cioace.

Analizând tehnic, pot spune doar că Mirciulică și-a făcut treaba ”ok” în sens cu parcursul filmului. Asta și pentru că face același personaj de când s-a apucat de vlogging. Ceilalți erau fiecare în filmul lui. Nu s-au putut hotărâ.

Am și eu o rugăminte, faceți FILM, nu vlog de o oră jumate!

Regie

Nuntă pe bani sau…film pe bani? Aceasta-i întrebarea! Iată că de această dată avem parte de un amalgam de sketch-uri și reclame puse la un loc într-un lungmetraj.

Pe partea de regie îl avem tot pe Cristian Ilișuan. Comparativ cu primul film apărut, se poate vedea o evoluție, dar mai mult pe partea tehnică. De la cadrele statice, au trecut la o diversitate, utilizând shot-uri over the shoulder, alternații între close-up-uri și long shot-uri și multe altele, făcându-l să nu pară atât de monoton și oferindu-i dinamicitate. Nu au inventat cinematografia, dar faptul că au introdus aceste câteva elemente, folosite corect, a adus un plus.

Acum, fie vorba între noi, nu cred că problema e de regie, lacune sunt peste tot. Poate referințele mele sunt altele sau poate gusturile mele nu sunt pe aceeași lungime de undă cu ale altora, dar încă nu este ce trebuie. Nu înțeleg de ce personajele sunt aceleași, cu același nume, dar în alt context. Are legătură cu primul film, nu are?

Părerea mea este că s-au folosit de Universul caracteristic sketch-urilor lui Mircea Bravo și cam atât. Dacă scoatem ”glumele”, absolut nimic nu este la locul lui.

În concluzie, nu este un film pe care l-aș mai vedea a doua oară.

Iar acum că am ajuns la finalul nunții, media filmului este de 4,25 lei darul!

Până data viitoare, aveți grijă la ce nunți participați și cât dați!

Leave a comment