Recenzie BĂIEȚI DEȘTEPȚI 2023- Film cu Vali Vijelie și Dan Bursuc?!

Salutări, băieți și fete deștepte! Revenim cu o nouă revizie, tot la un film românesc, ”Băieți deștepți”, în regia lui Igor Cobileanski!

Dacă vrei să vezi revizia video, dă-i play mai jos, dar dacă te simți tentat să îți faci norma de pagini citite pe ziua de azi, scroll on!

Această producție a fost lansată în cinematografe pe 13 octombrie 2023 (oare să fi fost cu ghinion?) și este regizată de Igor Cobileanski, poate îl recunoașteți din serialul ”Hackerville”, care este disponibil pe HBO Max.

În postura de actori regăsim multe vedete precum Alex Velea, Vali Vijelie, Ruby și chiar Dan Bursuc! Când vine vorba de bani, se vede că distribuția a dat roade, fiindcă în 2 săptămâni de la lansare, filmul a avut încasări de 160 de mii de dolari. Ca de obicei, bugetul producțiilor românești stă sub semnul întrebării, astfel nu știm dacă și-au scos sau nu banii, deci să nu mai stăm pe gânduri și să începem cu regia!

Regie

Un fel de ”Haita de acțiune”, combinat cu filmul ”Nașa”, presărat cu ”Rush Hour”, iar la desert ceva ”The expandables”.

După cum am spus și mai sus, Igor Cobileanski este cel responsabil pentru regia filmului. Fiind de asemenea și actor și scriitor, acesta s-a mai ocupat pe partea de regie și la filme precum ”Limita de jos e cerul” sau ”Afacere de est”. Până aici totul este bine, dar ce-o fi cu acest film că undeva cred că s-a produs o ruptură. Vă mai aduceți aminte de serialul care a rupt România, ”Iubiri secrete”? Faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că ”Băieți deștepți” este același lucru, dar comprimat într-un film în care s-a mai umblat puțin la personaje, imagine și sunet.

Este foarte greu să-l privești având în vedere că sunt foarte multe lucruri fără logică, cut-uri care nu își au rostul, iar pe partea de actorie sunt doar câțiva actori care își fac ”treaba”. Nu am avut nici măcar un sentiment pe parcursul vizionării. Momentele emoționante nu au trezit nimic în mine, momentele comice au fost inexistente, iar pe partea de acțiune se puteau vedea cât de fake și cât de ieftine erau. Îmi dă impresia că au vrut să copieze filmele americane, dar când au pus mâna pe rețetă au zis ”lasă că folosim ce avem prin frigider”. În concluzie, părerea mea este că s-a făcut mult zgomot pentru nimic.

Poveste

Ideea filmului mi-a plăcut, dar din păcate, punerea ei pe ecran a fost dezamăgitoare.

Filmul spune povestea a 3 polițiști intrați în dizgrație, care primesc o a doua șansă de a face lucrurile cum trebuie. Aceștia trebuie să prindă un traficant de droguri cunoscut de Poliția română ca fiind foarte periculos, care va face un transport de droguri imens, iar dacă acesta îi reușește, șansa de a-l mai prinde este redusă sau chiar inexistentă.

Scenariul a fost scris de Igor Cobileanski, Tiberiu Ioana care a venit cu ideea filmului și Alexandru Bergauer care după cariera sa în industria filmului, s-a îndreptat către jocurile video, iar acum și-a făcut revenirea cu acest film.

Pe partea de poveste îi lipsesc multe elemente importante, precum caracterizarea mai detaliată a personajelor. Mi se pare că ne-au aruncat câteva oase, ca la câini și au zis să ne săturăm și cu alea, dar din păcate, nu ne-au ajuns și multe lucruri au rămas în mister. De exemplu, traficantul de droguri super-periculos, care a făcut-o pe săraca de Ruby să plângă. Caracterizarea lui nu m-a făcut să îmi fie frică de el și nici nu înțeleg de ce celorlalte personaje le era frică de el, căci în primul rând are o echipă de tot râsul, pe care o fată a putut să o bată în mai puțin de un minut, oamenii lui nu sunt antrenați, el nu are o postură care ar da o anumită superioritate și mai face și torturi. De asemenea, anumite personaje au fost introduse și prezentate doar pentru că urmau să se folosească de ele puțin mai încolo, ca un fel de mic-unealtă secretă.

Nu a apărut niciun fel de dezvoltare sau evoluție la personaje, după părerea mea, iar credibilitatea în anumite puncte era îndoielnică. Dialogurile au fost simple, parcă nu aveau personalitate, iar glumele au fost decente, dar nu de calibrul unui scenariu creat de niște oameni cu experiență.

Filmul nu are vreun mesaj moralizator sau important, până la urmă e un film de acțiune, nu mă așteptam să mă lumineze, dar nici nu m-a surprins. Storytelling-ul vizual n-a fost de ajutor, au fost doar niște cadre, niște culori, dar nu au ajutat povestea în vreun fel.

În concluzie, mi se pare o rețetă de scenariu, nu un scenariu cu personalitate și cu gust.

Actorie

Vreau să îi laud pe cei care au produs/participat la acest film pentru că au ascuns atât de bine orice urmă de actorie, fiindcă n-am găsit-o nici până în ziua de azi. Vă rog eu scăpați o urmă de gând, o replică ceva, să știu de unde să încep!

Videoclipul acesta, lung de 90 de minute, are multe nume mari ale cinematografiei, care au la activ sute de filme videoclipuri precum Ruby, Vali Vijelie, Alex Velea, Johnny Romano, Dan Bursuc si vreo 3 actori, dar pana la urma, ce nebun mai foloseste actori la un film? Asta e atat de invechit!

Ce să mai zic, nu mai zic pe partea de actorie. Puteți să vedeți filmul și să vă convingeți și singuri.

Imagine & Sunet

Pe partea de imagine îl avem responsabil pe Cristian Gugu, care face o treabă…bunicică. Dacă nu ar fi unele cut-uri care erau atât de evidente și exista ceva mai multă logică în imagine, ei bine atunci poate POATE, făceau vizionarea filmului ceva mai ușor de suportat. Cele mai evidente greșeli au fost la partea lui Ruby, când trebuie să plece cu motorul și la secvențele de bătaie. În schimb, cromatică foarte bună, nu am nimic despre reproșat. Cât despre sunet…am foarte multe de reproșat. Avem de toate și când spun de toate, mă refer la manele. Nu nu, nu am nimic cu manelele, doar că scena cu Vali Vijelie le întrece pe toate. Pe lângă asta, sunt multe momente fără sunet și nu au fost intenționate.

Nu pot să mai continui căci am rămas fără cuvinte, iar asta nu e de bine, dar da. Felicitări pentru inițiativă și acei câțiva actori.

Acum că am ajuns la final, nota filmului este de 3,3 băieți deștepți!

Până data viitoare, spuneți-ne ce filme ați vrea să băgăm în revizie!

2 Comments

 • muciinbeci
  On februarie 25, 2024 2:52 PM 0Likes

  nota pe care ai dat.o este imensa!!

  • Onisie Denisa
   On februarie 26, 2024 10:51 AM 0Likes

   SAlut și mulțumim de comentariu! Nota este formată din media a altor 4 note, mai exact poveste, regie, actorie și imagine/sunet, nouă asta ne-a ieșit. Tu ce nota i-ai da?

Leave a comment