Dacă te-ai simțit vreodată vinovat pentru o anumită reacție gândește-te că de fapt n-a fost vina ta ci a omuleților de la consolă. În afara momentului când ai ajuns beat mort acasă și ai crezut că maică-ta se dă la tine. Ăla ai fost tu.
O animaţie pentru toate vârstele, atât pentru părinți cât şi pentru copii. Chiar dacă nu ai văzut prima parte a filmului, crede-mă că nu e nicio problemă. Te poți uita la Inside Out 2 liniștit.
Dar fără alte reclame, zic să trecem la subiect: Filmul urmărește aceași poveste similară a familiei lui Riley doar că la un moment dat Riley crește și evident apar noi emoții.
Încasările obținute de Inside Out 2 au fost deosebit de mari, noul lungmetraj de animație Pixar a obținut încasări de 330 de milioane de dolar la nivel global. Filmul având un buget de producție de 200 de milioane de dolari, bani pe care i-au recuperat încă din primele 3 zile de reluare în cinematografe.
Inside Out 2 reprezintă debutul regizorului Kelsey Mann care a reușit să arate pe parcursul filmului și partea bună a emoțiilor mai puțin bune.
Anxietatea este obsedată de control și pare eficientă în anumite momente, însă pe parcurs acțiunile subliniază foarte bine ce pățim în viața reală atunci când o lăsăm să ne copleșească. Maya Hawke a fost o alegere excelentă pentru interpretarea vocii Anxietății și recunosc că nici nu am recunoscut-o datorită spectrului de inflexiuni folosite cu precizie în portretizarea unei emoții atât de complexe.
Invidia, căreia sincer eu nu prea i-am înțeles rolul, părea că e acolo ca să fie, iar vocea a fost interpretată de Ayo Edebiri. Plictiseala care deși a avut puține intervenții mi s-a părut că este bine conturată, iar numele ei însemnând chiar plictiseală în limba franceză. Rușine care ajută foarte mult emoțiile reprimate și nu în ultimul rând Nostalgie, care apare doar de două ori, deoarece Riley este mult prea tânără pentru așa ceva.
Întreaga poveste este una foarte bine scrisă, imprevizibilă și presărată pe ici pe colo cu ceva umor de calitate. Iar pe langa asta are foarte multe lucruri profunde la care chiar îți dau o lacrimă.
Stilul vizual este inspirat din filmul Uncut Gems din 2019. Utilizarea cinematografiei tremurate din Uncut Gems traduce vizual anxietatea poveștii protagonistului, iar această abordare se regăsește și în Inside Out unde echipa de animație a construit seturi statice plasând ulterior personajele digitale în interiorul acestor seturi. Tot ce au avut nevoie a fost de o camera virtuală plasată în interiorul decorurilor și folosită asemănător unei camera de acțiune live.
Cromatica folosită ajută la întreaga poveste, totul pare un tărâm care nu a fost niciodată vizitat. Și aici mă refer la întregul traseu făcut de bucurie, furie, tristate, frică și dezgust atunci când încearcă să recupereze conștiința pierdută. Coloana sonoră este compusă de Andrea Datzman cunoscută și pentru prima parte de Inside Out, Carls’s Date, If a body meet a body și contine 27 de melodii.
Nota mea este un 10 sincer plin de emoții, deoarece cred că au reușit să surprindă foarte bine acea perioadă a unui adolescent și până și deciziile mai puțin bune nu erau puse într-o lumină proastă, ci cumva erau justificate și asta mi-a plăcut cel mai mult.
M-a rupt scena când anxietatea pierde controlul. Și m-au frânt intervențiile lui Invidie care părea mai mult acel copil enervant care-și doreste tot și admira pe toată lumea.
Gata și cu recenzia asta și dacă-ți place ce facem bagă și tu un comentariu random de genul ”mușchii mei minte nu are!”. Până data viitoare aveți grijă de emoțiile voastre! PUP!