Guillermo del Toro- Regizorul lunii noiembrie 2022

Guillermo del Toro este un regizor, autor și actor de origine mexicană, cunoscut pentru genul horror. Acesta începe de la o vârstă fragedă să simtă gustul cinematografiei, făcând scurtmetraje cu camera Super 8 a tatălui său.

Unul dintre scurtmetrajele realizate prevestește înclinația spre genul horror, având în prim-plan un ”cartof-criminal în serie” care râvnește la dominarea lumii, dar are un sfârșit tragic, fiind călcat de mașină.

Acesta consideră genul horror ca fiind în mod inerent politic, explicând: ”La fel ca basmele, există două fețe ale horror-ului. Una este pro-instituțională, care este cel mai condamnabil tip de basm: <nu te aventura în pădure și să asculți mereu de părinți> și celălalt tip de basm care este complet anarhic și instabil”.

Pe lângă scurtmetraje, regizorul a studiat îndeaproape efectele speciale și machiajul cu efecte speciale (prosthetics), alături de artistul Dick Smith. Ba chiar își înființează propria firmă denumită ”Necropia”.

Del Toro a regizat o varietate de filme, de la adaptări de benzi desenate, până la filme istorice, fantezie și horror.  ”The Devil’s Backbone ” și ”Pan’s Labyrinth” sunt printre cele mai apreciate lucrări de către critici. Îi puteți vedea noul serial ”Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities” pe Netflix, iar noul său film, ”Guillermo del Toro’s Pinnochio” va avea premiera anul acesta.

Leave a comment