Greta Gerwig-Regizoarea lunii!

Greta Gerwig este o actriță, scenaristă și regizoare americană, cunoscută pentru filmele independente precum ”Lady Bird” sau ”Little Women”.

S-a născut în California și de mică și-a manifestat interesul pentru dans și scrimă. A absolvit Colegiul Barnard cu o diplomă în engleză și filozie, deși intenționase să devină dramaturg.

În timpul studenției a fost distribuită într-un rol minor dintr-un film, iar de atunci a început un parteneriat cu regizorul, scriind împreună diverse scenarii pentru filme indie. Prin aceste filme, ea a devenit cunoscută ca o figură cheie în mișcarea filmului mumblecore.

În 2010 a primit un rol important în filmul ”Greenberg” a lui Noah Baumbach, iar un critic de la The New York Times a descris-o drept ”ambasador al unui stil cinematografic care pare adesea opus ideii de stil”.

În 2017, Greta și-a făcut debutul regizoral cu filmul ”Ladybird”, pe care l-a și scris. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film Telluride și a fost lansat în cinematografe în noiembrie 2017. Filmul a încasat peste 78 de milioane de dolari, față de bugetul său care a fost numai de 10 milioane de dolari. La lansare, ”Ladybird” a primit multe aprecieri din partea criticilor, în special pentru scenariul Gretei.

În 2018, s-a anunțat că Gerwig va regiza o nouă adaptare cinematografică a romanului ”Micuțele domnișoare” (”Little Women” în engleză). Filmul a fost lansat în 2019 și i-a avut în distribuție pe Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothee Chalamet și Meryl Streep. La cea de-a 92-a ediție a Premiilor Academiei, a primit 6 nominalizări, inclusiv pentru ”Cel mai bun film” și ”Cel mai bun scenariu”.

Filmele Gretei Gerwig tind să se bazeze pe propriile experiențe. Într-un videoclip, ea a mărturisit: ”Am tendința de a începe cu lucruri din propria mea viață, apoi destul de repede, se învârt pe propria lor orbită”. Acordă o atenție deosebită actorilor și îi presează să își încorporeze personalitățile lor în personajele interpretate. Îi place când actorii improvizează pe platou, dar doar dacă scenariul este urmărit destul de îndeaproape.

Printre principalii influențatori ai stilului său regizoral se numără: Howard Hawks, Ernst Lubitsch, Carole Lombard, Joan Diddion, Patti Smith și mulți alții!

În vara anului 2023 îi veți putea urmări noul său film, ”Barbie” cu Margot Robbie și Ryan Gosling!

Leave a comment