Recenzie- TATI PART-TIME- Un film pentru toată familia?!

Salutare! După cum v-am obișnuit, eu sunt Mihai, iar voi sunteți pe site-ul Reviziei de film! La început de an vă urăm un 2024 plin de filme bune! Și că veni vorba, 2024 a venit cu primul film românesc al anului și anume ”Tati Part- time”, un film pentru toată familia. Cu Alex Bogdan în centru și colega lui mai mică, Eva Măruță, regie Letiția Roșculeț, proaspăt apărut pe 2 ianuarie, produs de Vidra Production, adică Matei Dima și compania, iar în prima săptămână a anului a ajuns pe prima poziție în box office-ul românesc adunând circa 145 de mii de spectatori, buget 1 milion de euro. Dar fără alte lecții de parenting să vedem care-i povestea…

După cum v-am obișnuit, dacă vreți să vedeți revizia video, puteți da click mai jos, dar dacă aveți să citiți, scroll-on!

Poveste

Încă un gen de film de care România avea nevoie! Scris de Letiția Roșculeț și Matei Dima, ”Tati Part-Time” spune povestea lui Iustin, un avocat bun, dar imatur, a cărui viață este dată peste cap de apariția unui copil. Acesta trebuie să îmbine viața de părinte cu cariera, dar și stilul de viață haotic. Iar chestia se complică, când ai în grijă o răsfățată inteligentă, căruia îi plac prank-urile.

Este un fel de combinație a mai multor filme cunoscute, dar făcută bine. Putem vedea clar rețeta din spatele scenariului și câteva personaje stereotipice, dar…nu m-a deranjat. Povestea este bună, atinge subiecte sensibile și importante precum parenting-ul nebunesc din ultimii ani, problema părinților plecați în străinătate și traumele din copilărie provenite din cauza anumitor tipuri de părinți. Mi-a plăcut felul în care au introdus aceste elemente educative în film, au fost făcute într-un fel funny, dar nu moralizator, încât să distrugă vibe-ul creat pe parcurs.

Umorul bun, dus la limita bunului simț, cam totul este dus limita bunului simț precum și nelipsita plasare de produse care au introdus-o aproape logic și mna parcă îți vine să închizi ochii. 

După cum am zis, este o combinație de filme, iar dacă ești atent poți recunoaște anumite scene din alte filme. Sunt și niște personaje stereotipice, precum Amalia, fata lui tati, care e înnebunită după personajul principal, Vlad-colegul invidios care simte întotdeauna să intre într-o competiție și chiar și Iustin, protagonistul, acest adult care nu s-a maturizat, un fel de child prodigy care reține toate legile pe de rost și iese din orice încurcătură cât ai zice pește.

De asemenea, pentru cei care se gândesc să meargă cu copiii, filmul reușește să nu folosească înjurături…și totuși să le folosească într-un mod inteligent, astfel încât copiii să nu le sesizeze, dar părinții sau adulții să se distreze. Deci e foarte bun pentru toată familia.

Nota mea este 8. E un film bun, dar cu siguranță necesită îmbunătățiri pe care cred și sper că le vom vedea curând

Imagine&Sunet

Cumva cred că este preferatul meu din tot ce a scos Bromania până acum. Și zic asta pentru că la capitolul glume a fost o provocare să se facă glume bune fără să auzi o înjurătură sau ceva din zona respectivă.

Povestea e simplă și logică pe alocuri, dar partea bună este că imaginea chiar merită. Paul Tatu este cel care s-a ocupat de imaginea acestui film. Paul este cunoscut și pentru alte filme pe care le avem în revizia noastră, mai exact: ”Haita de acțiune” și ”Tabăra”. Aici, încă de la început te aștepți ca lucrurile să meargă într-o direcție bună pentru că mișcările de camera sunt promițătoare, iar trecerea de la un cadru la altul e bine gândită. De exemplu, începutul care este filmat cu drona, urmat de o secvență care este filmată cu camera normală, ei bine trecerea dintre aceste două cadre nici nu se observa, ceea ce e bine. Singura parte care deranjează este atunci când vedem ditamai plasarea de produse, într-un mod…cum să îl numesc? Abuziv? Ei, când vezi toate acele produse ai senzația că te uiți la reclama :)) toată lumea fericită și bucuroasă de acel produs.

Cât despre sunet, personal nu m-a deranjat. Mi s-a părut că a fost folosit într-un mod just, iar trecerile au fost subtile și fine. A se vedea momentul de la petrecere urmat de scena cu dezmeticirea. Iar asta dă dovada de profesionalism.

Nota mea este 8 și asta pentru ca simțeam nevoia de ceva mai mult și de o poveste bine conturată.

Actorie

Pe parte de actorie, nu am ce să reproșez, toată lumea își face treaba foarte bine. De la Alex Bogdan care e comic din născare, știe să își joace bine partitura, știe unde să calce pedala accelerației si unde nu, la Raluca Aprodu care e naturală, însă logica textului îi dă puțin la gioale, Doina Teodoru, care e tipa aia ciudată și te face să te simți puțin stânjenit, la Eva Măruță care e simpatică și destul de naturală și reușește cumva să fie acel element drăguț care să te țină atent la film, deși plotul cam scârțâie.

Alex Ion, Mihaela Teleoacă, Costel Bojog, Nelu Cortea, Răzvan Vasilescu, George Ivașcu, cu toții au apariții care potențează comicul filmului și sunt folosiți foarte bine, pentru că aparițiile lor cresc ritmul acțiunii sau îl scad pentru a-ți da timp să procesezi ce s-a întâmplat.

Ce nu am înțeles a fost apariția lui Răzvan Vasilescu, a părut puțin forțată și cam ilogica, parcă nu-și are pe deplin locul acolo, dar mă rog, e scurtă…să nu se mai întâmple.

Nota mea este 9, fiindcă e un film reușit din toate punctele de vedere, e ușor de privit, e plăcut, e bunicel și vei râde.

Regie

Măruță Part-time, pardon, Tati Part-time! Încă un film marca Vidra Production, doar că de această dată am fost plăcut surprins de ceea ce am văzut. Nu este un film de artă sau cine știe ce capodoperă, dar pentru o comedie comercială românească și-a atins scopul. 

Letitia Roșculeț, regizoarea acestui proiect, debutează în  lumea lungmetrajul chiar cu acest acest film. Letiția a lucrat în trecut pentru scurtmetrajul ”L1-L5” pe care l-a și scris și la serialul ”Profu”. Dacă am omis ceva, îmi cer iertare, mai mult nu prea a oferit internetul. 

Ne situăm în plină dezvoltare a cinematografiei la noi în țară, timp în care lumea tot experimentează. Unele filme reușesc, altele nu, important este că se face treabă și există o evoluție. 

”Tati Part-time” m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. Recunosc că am fost hater, având în vedere că este un produs de Vidra Production, dar asta pentru că eu am fost dezamăgit de ceea ce au făcut până acum, nu că nu ar fi bine ceea ce fac. 

Vă recomand să mergeți cu cine doriți dumneavoastră pentru că este un film pentru toate vârstele. Umorul foarte bine conturat și de bun gust, pus foarte bine în valoare de Altex Bogdan (asta pentru cunoscători), Eva Măruță își face treaba foarte bine pentru vârsta ei, în ciuda hate-ului pe care și l-a luat, iar povestea în sine îți stârnește curiozitatea. Se pare că s-au cam aliniat astrele. 

Vizual arată foarte bine, iar mișcările camerei foarte frumos inserate. Mai mult decât atât au avut grijă să introducă și o parte educațională că doar mergem la film, nu la școală iar pe lângă toate acestea, deși este ușor intuitiv, te surprinde de multe ori și te face să-ți pui unele întrebări despre tine, asta  dacă te apropii ușor de 30 de ani și vezi că scopul tău în viață este să-ți cumperi un PS5. 

Cred că la capitolul reclame, încă mai au de învățat. La cum sunt acestea făcute am impresia că ar trebui să le adauge în film exact ca la TV fără să mai distragă privitorul de la poveste.

Filmul te ține în fața ecranului, nu te plictisești datorită umorului și acțiunii, dinamismul camerei îți direcționează privirea fix unde trebuie când trebuie, scenografia este foarte curată ce să mai…ia-ți familia și mergi cinema.

Ca minus, cred că unele scene au fost cam exagerate iar mare minus pentru scena de final la apariția cast-list-ului. Înțeleg ce au vrut să facă, dar nu cred că mai era nevoie de ea, pentru că nu mi s-a părut funny deloc, având în vedere umorul bun pe care l-am văzut până la acest moment. 

Nota mea este 9. Chiar merită, dacă greșesc, dați cu hate în comentarii.

Acum că am ajuns la final, media este de 8,5! Mulțumim că ai citit până aici, iar dacă totuși vrei să ne și vezi în splendoarea noastră, intră pe canalul nostru și lasă-ne un comentariu #random!

3 Comments

 • Dan Santimbreanu
  On ianuarie 22, 2024 12:38 AM 0Likes

  Buna ziua si MUltumesc pentru Recenzie. As avea o INTRebare si sper sa AVEti AMABIlitatea de a-mi raspunde. As putea sa merg la film cu fata mea de 8 ANi? Filmul are un rating Ap12 si ma gandeam sa nu am surprize. Asta mai ales ca ati zis ca poate fi vizionat cu intreaga familie.

  Numai bine!

  • Onisie Denisa
   On ianuarie 22, 2024 9:34 AM 0Likes

   Bună ziua! Mulțumim pentru comentariu și ne bucurăm să citim că v-a plăcut recenzia!
   În ceea ce privește filmul, iată câteva informații care ar putea să vă ajute să luați o decizie:
   -Conținut fără înjurături: Filmul nu conține înjurături, ceea ce ar trebui să ofere o experiență mai puțin deranjantă în ceea ce privește limbajul.( Totuși este menționat o dată cuvântul ”sex”, într-un cadru amuzant. )
   -Scene în lenjerie intimă: Există scene în care personajele sunt surprinse în lenjerie intimă, bărbații purtând boxeri, iar femeile, sutien și chiloți. Chiar dacă nu implică acțiuni sexuale sau săruturi, pot să fie interpretate în diverse moduri.
   -Comportamente neadecvate: Filmul include comportamente neadecvate, în special legate de consumul de alcool. Este important de menționat că astfel de comportamente sunt prezentate ca fiind negative și, mai important, sunt pedepsite în cadrul poveștii.
   În general, filmul pare să aibă un ton ușor comic și conține multe lecții valoroase. Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare și sensibilitatea unică a fiecărui copil. Dacă aveți îngrijorări specifice sau dacă simțiți că unele scene ar putea să nu fie potrivite pentru ea, puteți lua în considerare vizionarea filmului împreună și să discutați ulterior despre ceea ce ați văzut.

   • Dan Santimbreanu
    On ianuarie 23, 2024 7:43 PM 0Likes

    Va foarte foarte multumesc. Informatiile prezentate sunt exact ce intentionam sa aflu. Va felicit pentru tot ce faceti!

Leave a comment