Familiar – Film românesc 2024

”Familiar” este cel mai nou film românesc apărut despre care sigur nu ai auzit. De ce? Pentru că filmele de festival nu sunt prea marketate la noi și când te uiți în jur, majoritatea le înjură. Ca să fiu sincer, dacă nu făceam recenzii la filme, l-aș fi ratat și eu. Dacă poate să ne explice cineva în comentarii vă rog de ce trec atât de incognito aceste producții, ne-ați face nouă și altor oameni mințile mai bogate. Dar hai să trecem la film. Regizor Călin Peter Netzer, în rol principal domnul Emanuel Pârvu, casa de producție Parada Film.

Acest film și-a avut premiera în unele cinematografe românești pe 26 ianuarie, dar el a mai avut o premieră și la Tallin, capitala Estoniei în cadrul festivalului internațional de film de la Tallin care dacă nu știați este unul din cele 15 festivaluri categoria A printre care regăsim și Cannes sau Berlin. Ar fi interesant să vedem și părerea voastră despre acest gen de filme și mai ales despre performanțele filmelor românești în cadrul acestor festivaluri.

Dacă vrei să vezi videoclipul reviziei, dă-i play mai jos, iar dacă vrei să citești, scroll on!

Poveste

Un film despre un om care vrea să facă un film despre cum a vrut să facă un film. Dacă nu ați înțeles, luați-vă ghiozdanul și duceți-vă la cinema.

”Familiar” spune povestea lui Dragoș, un regizor român care decide să facă un film despre trecutul familiei sale de securiști. În anii 80, toți pleacă în Germania, dar nici până în ziua de azi, Dragoș nu înțelege cum și de ce? Amuzant este că și regizorul are o poveste asemănătoare…oare vrea să ne destăinuie ceva? În anii 80, la fel ca Dragoș, regizorul Călin și mama sa, îi iau urmele tatălui său plecat la o conferință de dentiști din Germania și nu se mai întorc decât când acesta decide să studieze în București. Scenariul este scris de către Călin Peter Netzer și Iulia Lumânare, una dintre actrițe, cu care a mai colaborat și pentru filmul Ana Mon Amour, tot în rol de scenaristă/actriță. Filmul, după cum ne mărturisește și regizorul, este construit ca o investigație de detectivi, spectatorii luând rolul de investigatori, descoperind lucruri în acelasi timp cu personajul principal. Dar nu este un film care să te facă să stai cu tensiometrul lângă tine, acțiunea fiind destul de joasă și lineară. Ci mai degrabă te ține curios. Dialogul este delicios, iar personajele sunt construite genial. Iar dacă vorbim despre originalitate și creativitate, m-a surprins foarte plăcut.

În concluzie, este un film atipic, dar bun și sper să vă placă și vouă!

Actorie

E un film tensionat, unde toate personajele par în alertă, totul pare o luptă iar fiecare pare ca are ceva de ascuns, totul fiind invăluit în mister. S-ar putea să nu înțelegi nimic la început.

Dragoș, protagonistul care e interpretat de Emanuel Pârvu, este un regizor tulburat de meseria sa și istoria familiei. Un rol plin de încordare, stres și curaj, mi-a plăcut foarte mult implicarea cu care a abordat acest rol. Reușește să te facă să resimți din plin toată tensiunea din jurul său, povara deciziilor sale dar și faptul ca întâmpinâ dificultăți în a-i crede pe cei dragi. Dacă era dintr-un film american, sigur făcea rost de o armă și împușca totul în jur. În schimb, el adoptă un comportament mizerabil față de cei apropiați, devenind ușor un personaj extrem de antipatic, genul de om la care te uiți din depărtare și-l urăști după cum se uită, după cum merge, ce face, pentru tot. Un personaj pe care îl și urăști dar și empatizezi cu el.

Relația complicată pe care protagonistul o are cu mama sa manipulatoare este captivantă și intrigantă. Ana Ciontea o interpretează pe mama sa și o face extrem de bine. Reusește să surprindă complexitatea emoțiilor unei mame care își recunoaște greșelile trecutului, dar nu se scuză nici o clipă, vrând mereu să ofere un viitor mai bun fiului său. E admirabil ceea ce reușește să facă această doamnă, fără să miște multe degete reușește să devină extrem de enigmatică și te întrebi mereu dacă ce spune e adevărat.

Mai apar Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Ecaterina Moraru, Iulia Lumânare, însă nu foarte mult. Prezențele acestora sunt folosite pentru a crea tensiune asupra personajului și pentru a-i scoate în față traumele unei copilării marcate de violență și minciuni și cum acestea se răsfrâng asupra vieții sale.

Regie

Un film cam familiar…Ați prins-o?

Aș putea spune că este o experiență pe care o poți accepta și-ți va face plăcere că faci parte la ea sau o poți respinge și vei detesta tot ce se petrece. Scurt și la obiect, nu prea este cale de mijloc.

Călin Peter Netzer este regizorul acestui film, iar pe lângă acesta a mai regizat ”Medalia de Onoare”, ”Ana, mon amour” și ”Poziția copilului”, ba mai mult decât atât a și scris la unele dintre ele. 

Pe partea de regie, aici este puțin mai complicat deoarece povestea este una, iar ceea ce am văzut și am simțit este alta. Spun acest lucru deoarece am fost destul de confuz pe toată durata vizionării, cam cum era și personajul principal. Dacă acesta a fost scopul, ei bine pe mine m-a nimerit, dacă nu, atunci e o problemă pentru că la mine a ajuns o altfel de informație. Cert e că filmul nu este pentru toată lumea. De ce? Pentru că subiectul este tratat foarte serios, iar imaginea nu este deloc una caldă și prietenoasă. Starea de: ” aici se întâmplă ceva” este prezentă de la început. Tot aici poți vedea  acel split screen în care ne sunt prezentate două situații puse în paralel.  

Am observat că în ultima perioadă mai mulți regizori români apelează la această tehnică care din punctul meu de vedere te face să-ți pui întrebări la care vei opta pentru răspunsul care îți favorizează direcția în care vrei să meargă filmul pentru tine, un fel de interactivitate.

Ideea este că am simțit nevoia de mai multă informație, de mai mult context pentru că multe lucruri mi s-au părut vagi. Cred că îi lipsește puțin contur și nu e hate, doar că e păcat de jocul actorilor care a fost foarte plăcut ochiului.

Într-o zi, când crezi că viața îți merge prost, uită-te la acest film și ziua ta va fi plină de soare și iarbă verde…de-aia bună.

Imagine&Sunet

Mi se pare că este genul de film la care ai nevoie de multă, multă răbdare ca să ajungi  la final să-ți dai seama că este vorba despre cu totul și cu totul altceva.

Ceea ce mi-a plăcut pe partea de imagine a fost faptul ca îți oferă 2 perspective din care sa privești filmul și de regulă astea erau puse în momentele de cumpănă când personajul trebuie să ia anumite decizii sau se gândea și el așa ce mai e cu viața lui.

Cel mai mult mi-a plăcut partea de final, unde este folosită reflexia personajelor. Acolo senzația este de evitare și ambele personajele mi se pare că nu pot fi cu adevărat sincere.

Iar de asta sunt responsabili Barbu Bălășoiu și Andrei Butică, care a mai fost pomenit pe la noi în revizie și când am vorbit despre filmul ”Boss”. Și se pare ca Andrei nu este la prima colaborare cu regizorul filmului. Un alt element care aduce un plus filmului este cromatica cam „neutră” dar folosită într-un mod just pentru a evidenția  cumva toată această căutare a adevărului.

Cat despre sunet …aici mi se pare că sunetul a fost folosit pentru a crea acel efect comic sau mai mult pentru a detensiona ceea ce a fost înainte. Și aici mă refer la scena care m-a dus cu gândul la Mads Mikkelsen din ”Another Round”.

Iar vinovații sunetului sunetului: Dana Farzanehpour și Dana Bunescu care fiind asa de „bună” s-a ocupat și de montaj. Iar pe parcursul filmului întâlnit cam 3 melodii dintre care una este și în limba germană…”Alkohol” de Herbert Grönemeyer.

Acum că am ajuns la final, media filmului este de 9,12! Mulțumim că ai stat până acum, iar dacă îți place ce facem, ajută-ne să plecăm din țară cu un comentariu și un like la video-ul nostru!

2 Comments

 • Linea
  On martie 5, 2024 8:46 AM 0Likes

  Sunt multe filme romanesti care merita sa fie descoperite. Cred ca se vorbeste foarte putin de ceea ce se face la noi. La Cannes deja avem o lista faina care vor fi inscrise la Festival pe 14 – 25 mai 2024 uite si aici: https://www.like5.ro/5-filme-romanesti-care-ar-putea-avea-premiera-la-cannes-2024/

  • Onisie Denisa
   On martie 5, 2024 11:39 AM 0Likes

   Salut! Mulțumim pentru comentariu! Da, sunt într-adevăr foarte multe filme românești care merită să fie descoperite și văzute! Acesta este și obiectivul echipei noastre, de a oferi cât mai multe informații și recenzii despre filme care merită să fie văzute. Mulțumim pentru link, sperăm să vedem și noi filmele.

Leave a comment