Salutare și bine v-am găsit sau regăsit la Revizia de Film! În acest episod, fac o rectificare la articolul anterior, care este șters acum, din motive pe care vi le zic imediat și vă prezint 10 filme românești pe care le puteți urmări gratis, de pe contul de youtube al Cinepub, singurul autorizat să distribuie filme românești. Ce s-a întâmplat mai exact? Am făcut un top 10 filme românești pe care le poți urmări gratuit pe Youtube, dar nu mi-am dat seama că filmele sunt de fapt piratate și încălcau anumite legi. Ca să nu mai existe îndoieli: Revizia de Film nu susține pirateria! Acum, haideți să intrăm în acest top și să sperăm că nu vom mai fi în afara legii de data aceasta:
Și dacă tot vorbim de ilegalități, începem cu numărul…
10. Meda
Tu ce ai face pentru copiii tăi? ”Meda” este un film românesc din 2018, regizat de Emanuel Pârvu. Povestea se axează pe viața unei familii sărace din România, dar în special pe cea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv. El și cu soția sa aveau o fetiță în asistență maternală, dar după moartea soției, Doru este obligat să o ducă înapoi la orfelinat. Pentru a o păstra pe Meda, el este forțat să încerce orice pentru a face bani. Mai exact, acțiuni ilegale, în ciuda spiritului său civic și a bunătății sale. Ce am apreciat foarte mult la film este felul în care au reușit să surprindă viața rurală, efectiv m-a transportat în locul acțiunii, iar interpretarea actorilor a fost foarte bună. Din distribuție fac parte Șerban Pavlu, care îl interpretează pe Doru, Ana Radu în rolul lui Meda și mulți alții printre care: Lucian Ghimiși, Florin Zamfirescu, Lucian Ifrim, Costel Cascaval și Adrian Titieni.
9. Ryna
Acum vorbesc doar cu fetele: Dacă când erai mică ai avut păduchi și a trebuit să fii tunsă cheală sau te îmbrăcau ai tăi iarna de abia îți vedeau ochii și lumea credea că ești băiat, atunci o să simți filmul ăsta. Ryna este fiica unui bărbat autoritar care și-a dorit să aibă un băiat. Astfel, de când era mică, săraca fată a fost tunsă periuță, știe să repare mașinile probabil mai bine decât toată echipa noastră la un loc și orice urmă de feminitate, a fost ascunsă din viața ei. Dar ce se poate întâmpla când apare un băiat care îi stârnește interesul Rynei și îi declanșează fluturi în stomac?
Un lucru care m-a suprins la film, pe lângă povestea emoționantă și interpretarea extraordinară a actriței principale, este cinematografia filmului care este peste anul în care a ieșit, adică 2005. Bineînțeles, ce cred ca a ajutat foarte mult a fost co-producția româno-elvețiană.
8. Povestea Unui Pierde Vară
Cum ar fi dacă după viața ta, s-ar scrie o carte? Petru este un profesor universitar de vârsta a doua, care nu știe ce să facă cu viața lui și preferă să se ocupe de cele mai neînsemnate lucruri, precum un cuib de porumbei din acoperișul casei lui sau probleme de sănătate imaginare, decât să vorbească despre ceea ce simte. Este într-o relație friends with benefits cu o tipă, irina, dar beneficiile nu sunt pe placul lui, așa că își mai face din când în când cuib prin paturile altor studente. Prietenii lui, un actor și un scriitor, îi găsesc viața a fi confuză, iar scriitorul decide să facă o carte după ea. Din acel punct, el devine naratorul filmului, ghidându-ne prin gândurile și acțiunile incerte ale lui Petru, până la deznodământ. Filmul a avut premiera în 2018 și este scris și regizat de Paul Negoescu, care ne-a oferit și Două Lozuri, Oameni de treabă și încă două lozuri.
7. Cărturan
Te-ai gândit vreodată la moarte? Dacă da, cât te-a costat? Cărturan este un bărbat în vârstă, care trebuie să-și pună lucrurile în ordine, după ce medicii i-au dat verdictul: mai are de trăit doar câteva luni. Cu un nepot în creștere și fără niciun ajutor, acesta trebuie să găsească un cămin pentru cel mic și îndeajunși bani pentru înmormântare și toate slujbele necesare. Dar ce se întâmplă când ești mai preocupat de viața de apoi decât cea pe care încă o trăiești și devii un mort viu? Din distribuție fac parte Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur și Iulia Lumânare. Iar filmul a fost scris și regizat de Liviu Săndulescu. Acesta nu mai este cunoscut decât pentru un scurtmetraj, dar cu filmul ăsta și-a început cariera în lumea lungmetrajelor foarte bine.
6. Sunt o Babă Comunistă!
Eu n-am prins perioada comunistă, dar dacă avem urmăritori care au făcut-o, aștept comentariile voastre despre cea mai frumoasă amintire din vremurile acelea! Emilia este o femeie în vârstă care chiar și după 20 de ani de la încheierea regimului comunist, încă încearcă să se obișnuiască cu ideea că nu mai există un Ceaușescu. Omul care i-a dat loc de muncă, casă și masă ca fiica ei să crească bine. Deși toți din jurul ei susțin că a fost o perioadă întunecată, ea continuă să privească înapoi cu plăcere. Când fiica ei revine din America cu logodnicul ei, iar în România se filmează un film despre viața lui Ceaușescu, amintirile o năpădesc și încearcă să le țină în frâu. În rolul principal o avem pe Luminița Gheorghiu care ne oferă o interpretare de nota 10, iar în alte roluri îi întâlnim pe Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu, Andrei Huțuleac, Anca Sigartău și Tania Popa. Filmul a fost regizat de Stere Gulea, cel care ne-a oferit Moromeții 1 și 2.
Și dacă tot am menționat de moromeții,
5. Moromeții I
Poate o să mă urâți, dar înainte să vedeți filmul…citiți cartea! Serios, chiar merită. Dar dacă ești pe fugă și dai bacul anul ăsta, ecranizarea e la fel de bună! Filmul spune povestea lui Ilie Moromete și a familiei sale care stă pe cale să se destrame din cazua banilor. Chiar și pe vremea aia, banii erau o mare problemă fiindcă era fix după primul război mondial, iar lumea o ducea destul de rău. Din distribuție fac parte Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi și Dorel Vișan
4. Sieranevada
Facem un mic ocol și ajungem și în Las Vegas de România. După ce te uiți la acest film, o să te întrebi dacă nu cumva regizorul ți-a ascultat discuțiile de la mesele în familie sau dacă nu cumva ești rudă cu el. În timp ce sunt la o pomană și așteaptă preotul să vină, o familie se pune pe discutat, dar ca de obicei, se iscă cu ceartă și nu mai mănâncă nimeni. Dacă îți era dor de mesele în familie, scapă-te de niște nervi și uită-te la filmul ăsta. Din distribuție fac parte: Mimi Brănescu, Ilona Brezoianu, Ana Ciontea, Bogdan Dumitrache și mulți mulți alții. Iar ca un mic avertisment, are 3 ore, că doar e un film făcut de Cristi Puiu, dar nu le simți, așa bune-s bârfele.
3. Marfa și Banii
Contrar zilelor noastre, banii nu se fac repede și simplu. Și asta va învăța pe pielea lui și Ovidiu, un puști cu gânduri mari, care este ”angajat” să transporte un pachet cu produse farmaceutice până la București. Ce părea a fi un drum de 4 ore lejer, se transformă într-o călătorie inițiatică, care îl va marca pe viață! Este un film tot regizat de Cristi puiu, dar nu are 3 ore, are doar o oră jumătate și îi are în prim plan pe Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur,Ioana Flora și Răzvan Vasilescu!
2. Toată Lumea din Familia Noastră
Pentru mulți, o pauză de la copilul lor, ar fi bine-venită, dar pentru Marius este picătura care a umplut paharul, l-a dărămât de pe masă și l-a făcut țăndări. După divorțul de soția sa, fiica celor doi, Sofia, rămâne în custodia mamei, care deja este într-o altă relație. Marius își poate vizita copilul doar câteva zile pe an, iar în marea majoritate i se interzice orice contact cu fetița lui. În momentul în care stabilește o vacanță la mare, mama Sofiei anulează totul datorită unei micuțe răceli, iar asta îl înfurie pe Marius, care plănuise acest lucru de foarte mult timp. Orbit de supărare, acesta iscă un război care se lasă cu călușe în gură, legat la mâini, poliție…așa, ca în familie. Șerban Pavlu este în rolul principal având o scenă extraordinar de puternică.
1. Love Building
Dacă sunteți în pragul despărțirii, luați-vă iubitul/iubita și uitați-vă la filmul acesta! ”Love Building” este un program de 7 zile menit să reunească cuplurile prin diferite tehnici. Cu ajutorul unui psihoterapeut, interpretat de Alexandru Papadopol, cele 14 cupluri încearcă să se redescoperă și să-și rezolve problemele. Pe mine efectiv m-a rupt, este singurul film românesc la care am plâns. Mai ales la scena de la final! Iar partea cea mai bună este că filmul este regizat de o femeie: Iulia Rugină, care are o vastă experiență cu camera!
Și cu asta v-am lăsat, cinefililor! Nu uitați, report canalelor care dau filme piratate, uitați-vă la filme bune, iar dacă v-a plăcut topul meu spuneți-i și mamei. Glumesc, dați un comentariu random, like și subscribe cu clopoțel! Mulțumim Cinepub pentru că ne oferi content de calitate! Byee