10 cele mai bune filme ????

Vrei să te uiți la un film, dar nu știi ce să alegi? Nu vrei să pierzi timp căutând? Ți-e teamă că n-o să-ți placă? Cred că toată lumea în ziua de azi are cam aceleași probleme. Ne e din ce în ce mai dificil să găsim ceva pe placul nostru.

De ce se întâmplă asta? Cred că unul dintre motive poate fi numărul tot mai mare de platforme online sau numărul foarte mare de producții cinematografice care arată și se simt a conținut media și nu a film. Și poate chiar refuzul nostru interior de a ne mai conecta real și uman la un film din dorința de a fi doar distrași și distrați pentru că ne simțim prea obosiți.

A ajuns filmul doar entertainment în ultima vreme? Trebuie schimbat ceva la el? Trebuie schimbat ceva la noi? Nu știu. Soluția mea atunci când ajung într-o situație de genul ăsta este să mă uit în urmă și să văd dacă și cum s-au schimbat lucrurile.  Astfel că vă propun 10 cele mai bune filme din ultimii 10 ani, iar ca etalon vom lua premiile oscar. Nu vreau să intru în dedesubturile acestor premii și nici să dezbat relevanța pe care o mai au sau nu în domeniu, ăsta ar fi un alt videoclip.

Îți voi povesti despre câștigătorii premiului pentru cel mai bun film și astfel poate vei găsi ce cauți sau îți voi aduce aminte poate despre filme pe care ai vrea să le revezi pentru că te-au făcut să vezi altfel lumea din jurul tău.

 Atenție acesta nu este un top iar ordinea filmelor este de la cel mai recent căștigător spre cel mai îndepărtat în timp.

Dacă vrei să vezi videoclipul, dă-i play mai jos, iar dacă vrei să citești în ritmul tău, dă-i scroll!

10. EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

   Pornim de le cel mai recent din această listă: EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE. Căruia ia revenit premiul în anul 2023 prezentându-ne o idee foarte populară în ultimul timp: Multiversul. Un film care-ți prezintă o femeie la capătul puterii și al răbdării, dezamăgită de propria viață, și bântuită de visurile care au murit rând pe rând în interiorul ei. Ce îi schimbă destinul? Ei bine, eroina descoperă faptul că este singura care poate salva lumea, o lume alcătuită din infinitatea de universuri paralele existente. Iar la sfârșit bine-înțeles că învață cea mai importantă lecție.

Povestea filmului este povestea tuturor celor care nu au o viață deosebită sau excepțională și care se luptă astfel cu lipsa unei importanțe deosebite a propriei vieți. Dar aceeași viață care pare lipsită de importanță se poate schimba într-o fracțiune de secundă.

9. CODA

   Câștigătorul din anul 2022 CODA. O fată născută într-o familie de surdo-muți și care nu suferă de această afecțiune, devine legătura dintre familia ei și lumea „normală”. Ca orice adolescentă are un vis, a-l ei este de a cânta, ironic nu? Cum reușește ea să-și urmeze visul și să devină independentă deși familia are nevoie de ea? Vă las pe voi sa vedeți.

Te-ar putea interesa pentru că filmul prezintă cumva dificultățile găsirii și dezvoltării propriei identități în contextul relațiilor și obligațiilor familiale.

8. NOMADLAND

   Imaginează-ți cum ar fi să rămâi fară persoana iubită, să trăiești de la salariu la salariu, viața ta să nu aibă niciun soi de sens și să-ți iei o rulotă și să pleci în lume, poate așa îți vei găsi un rost. 

Ei bine, asta face Frances, o femeie la vârsta a 2-a din America. Pleacă la drum și pe lângă locuri minunate întâlnește oameni și mai minunați. Dacă e prea greu să-ți imaginezi ce ai face tu, dă-i filmului o șansă să-ți arate o variantă.

De ce te-ar interesa? Pentru că filmul vorbește despre evadarea dintr-o existență seacă și previzibilă, chestie pe care cei mai mulți dintre noi nu au curaj să o facă.

7. PARASITE

   Mulți oameni trăiesc aproape la limita subzistenței. Oricine vrea mai mult de la viață, doar că de multe ori contextul în care te afli ți-e cu totul potrivnic. Așa că primul gând este cum ai putea să fentezi contextul și sistemul. Ei bine, asta face o familie sud coreeană care din micul lor apartament aflat la subsolul unui bloc ajunge să locuiască într-o vilă ultra modernă din centrul orașului. 

Oare cum au reușit? Și, de fapt…au reușit?

Te-ar putea interesa pentru că filmul este o parabolă a relațiilor dintre bogați și săraci, aspect relevant pentru noi toți, cam oriunde am trăi.

PARASITE – Curzon / Artificial Eye

6. GREEN BOOK

    Cum ar fi să trebuiască să muncești pentru o persoană de culoare în 2024? Probabil pentru unii nu ar fi nicio problemă, alții însă s-ar putea simți ca Tony. 

Vrei să vezi cum era tratată o persoană de culoare în America în urmă cu doar câteva zeci de ani? Vrei să vezi ce înseamnă să treci peste prejudecăți și să apreciezi un om pentru ceea ce este, dincolo de culoarea pielii sau alte aspecte?  Dă-i o șansă acestui film care, alături de Tony și doctorul Donald, te va duce în America anilor 60.

De ce te-ar interesa? Pentru că filmul este despre depășirea prejudecăților, lucru care e ușor de zis, dar mai greu de făcut.

5. THE SHAPE OF WATER

   Un film care-ți inspiră poezie și romantism, deși vizual nu e nimic romantic în sensul in care am fost obișnuiți și învățați. 

Trebuie să recunosc că nu sunt o fire romantică sau plină de prea multă fantezie. Și probabil ca mine mai sunt și alții, dar acest film te cucerește și-ți spune mai mult decât o poveste de dragoste fantezistă. 

Ai putea spune despre el că este chiar un soi de frumoasa și bestia reinterpretat. Dacă ești în schimb o persoană romantică, s-ar putea să găsești un alt tip de film romantic. Te las pe tine să-l descoperi.

De ce te-ar interesa? Pentru că dragostea nu este doar între un el perfect și o ea perfectă. De fapt, de cele mai multe ori nu e deloc așa.

4. MOONLIGHT

De multe ori avem senzația că suntem neînțeleși, că am avut o viață grea și dureroasă. Din exterior putem spune că pentru unii e adevărat, pentru alții mai puțin, dar întrebarea cred că este cine suntem noi să judecăm sau să comparăm suferința altei persoane? 

Moonlight e povestea unui băiețel care este forțat de realitatea din jurul său să devină bărbat. Interiorizat și tăcut, aproape de muțenie, ne arată suferință și incapacitatea de a descrie ceea ce simte, căutând în jurul lui un model pe care să-l urmeze. Sigur te v-a face să-ți aduci aminte de momente pe care ai vrut mai degrabă să le uiți și să le îngropi undeva în interiorul tău.

De ce te-ar interesa? Pentru că filmul îți aduce aminte de perioada aceea dintre copilărie și adolescență, când toate par teribil de greu de înțeles. 

Și chiar sunt, pentru că nu ai altă alternativă decât aceea de a încerca să-ți dai seama singur.

3.SPOTLIGHT

    Un film care-ți pune la îndoailă credința în ideea de dreptate și care demonstrează că, de multe ori, alte lucruri sunt mai importante decât ea. Dacă ești pasionat de jurnalism s-ar putea ca acest film să te bage în priză. 

Vorbim aici de o mână de oameni care lucrează în cadrul unei echipe de investigație pentru un ziar local din Boston, care dă de un caz important și încearcă să scoată la lumină adevărul. Filmul este bazat pe fapte reale. Care sunt faptele… molestarea a sute de copii de către preoții catolici…

De ce te-ar interesa? Pentru că astfel de filme îți pot aduce aminte că dacă tu nu ești spectator la o nedreptate, asta nu înseamnă că ele nu se întămplă. Și uneori, acolo unde te aștepți cel mai puțin.

2.BIRDMAN

   Ce se întâmplă când crezi că ești important? Afli că nu ești. Ce se întâmplă când la un moment dat în viața ta crezi că ai fost relevant? Vrei să rămâi relevant.

Problema pentru Riggan, un actor ajuns la sfârșitul carierei, este că deși nu mai este relevant de mulți ani se luptă cu îndârjire să demonstreze că mai are un cuvânt de spus în meseria sa. 

Un film care poate fi despre acceptarea uitării sau despre faptul că nu propria ta persoană este centrul universului și nici nu v-a fi vreodată.

De ce te-ar interesa? Pentru că indiferent cât de bun, deștept, frumos sau capabil ești, la un moment dat te vei apropia de dispariție. Și nu sunt decât două alternative: să iei asta ușor sau dramatic.

1.12 YEARS A SLAVE

    După ce vezi un asemenea film te întrebi dacă cineva acolo sus există într-adevăr și, dacă există, de ce lasă anumite lucruri să se întâmple. 

Cu siguranță problema este mult mai amplă de atât și cu siguranță după ce vezi un asemenea film îți dorești să crezi că cineva acolo sus chiar există, fie doar pentru a te putea ruga pentru sufletele unor nefericiți. Filmul ne prezintă povestea dureroasă a unui om care își pierde libertatea și, o dată cu ea, orice urmă de credință în ce înseamnă umanitate. 

Unii ar putea spune că lucrul ăsta nu s-a schimbat prea mult și că sclavia doar s-a transformat în ceva ce nu mai pare a fi sclavie. Nu intru în detalii.

De ce te-ar interesa? Pentru că deși nu mai există sclavie, totuși mai există…

   Acum că am ajuns la final și că deja avem o listă cu nominalizații la oscar pentru anul 2024 aș vrea să vă propun să aruncați în comentarii numele filmului care credeți că v-a câștiga la categoria cel mai bun film! Până data viitoare sigur veți găsi un film potrivit pentru voi!

Leave a comment